Bacanje hrane jedan je od najvećih problema sa kojima se danas suočavamo. Svake godine baci se preko milijardu tona hrane, a najveći deo završi na deponijama, gde trune i proizvodi metanski gas.
Od malena su nas učili da hranu ne treba bacati.
Šta smo naučili?
Čini se ne mnogo, po statistikama koje idu u prilog tome da je sve veća količina hrane koja se baca.
Suština je da svi možemo da smanjimo vlastiti otpad od hrane i postoji beskrajno mnogo načina da se to uradi.
U nastavku teksta dajemo vam 4 mala, ali važna saveta, sa željom da svi napravimo ove korake kako bi doprineli očuvanju naše životne sredine. Lep je osećaj kada to i učinite:
Kupujte pametno
Mnogi ljudi su skloni tome da kupuju više nego što im treba.
Nema potrebe.
Obavljajte nabavku pametno – sastavite spisak i sa njega kupujte samo ono što vam potrebno. Kupujte manje, ali češće. Pri tom, uvek ste u posedu sveže hrane i sa manje ostataka.
Čuvanje u frižideru
Svi ga otvorimo nebrojeno puta u toku dana, ali često zaboravimo šta nam se krije u dubini polica, pregradama ili fiokama?
Upravo na ovaj način dolazi do kvarenja hrane, širenja neprijatnih mirisa, sve zbog toga što bacamo bajate ili pokvarene namirnice, koje smo mogli na mnogo bolji način iskoristiti.
Kako bi ste izbegli ove probleme, neophodno je pravilno i organizovano odlaganje hrane. Adekvatno čuvanje hrane će vam uštedeti vreme i novac, al pre svega, sačuvaćete vaše zdravlje.
Neke vrste voća, povrća, a pogotovo mlečnih proizvoda se vrlo lako kvare čak i na nižim temperaturama, ako nisu odložene na odgovarajući način. Poluotvoreni poklopci, načeti suhomesnati proizvodi šire svoje arome i utiču na kvarenje i ukus svega što stoji u frižideru.
Neprijatan miris frižidera jasan je znak da se hrana ne odlaže i ne čuva kako treba. U frižideru police moraju da budu čiste, a namirnice poređane po odeljcima, namenjenim za određenu vrstu hrane.
Zamrzivač je vaš verni prijatelj
Zamrzavanje hrane jedan je od najlakših načina da se ona sačuva.
Na primer, povrće koje je pomalo suviše meko da se iskoristi za vašu omiljenu salatu, može da se stavi u vrećice za zamrzivač ili plastične posude i iskoristi kasnije u smutijima i drugim receptima.
Višak bilja možete da iseckate i zamrznete ili da ga pomešate sa maslinovim uljem i iseckanim belim lukom, potom zamrznete u posude za led, kao zgodan i ukusan dodatak nekim jelima ili smutiju.
Možete da zamrznete i jela koja se spremaju u velikim količinama kao što su supe i čiliji.
Zamrzavanje je sjajan način da se osigurate da uvek imate zdravo kuvano jelo pri ruci.
Čuvajte hranu u kvalitetnim posudama ili kesama za pakovanje
Jedan od načina da odložite namirnice u frižideru su plastične ili silikonske posude sa poklopcima ili kese za pakovanje.
Kese za pakovanje zgodne su za čuvanje i pakovanje zimnice. Velike nabavke sad dobijaju pravi smisao jer možete dugo da očuvate svežinu pojedinih namirnica.
Kvalitetne, plastične posude za čuvanje hrane su pregledne, lagane, dolaze u nekoliko veličina i na bezbedan i zdrav način čuvaju sve vrste hrane. Nema mešanja aroma po policama i fiokama frižidera, zamrzivača, ispadanja i rasipanja iz kesa.
Ovakve posude su lagane i otporne na udarce. U njima možete kratko držati sveže meso ili ribu i tako ih izolovati od ostalih namirnica. Pogodne su i za tvrde namirnice, kao što su svež sir, koji je još u originalnom pakovanju, zatim za tvrde sireve, isečene suhomesnate proizvode, sitno povrće i voće… Preporučljivo je da u njih ne stavljate bilo šta u tečnom obliku, masnoće i vruće namirnice.
Posude od stakla su čvršće i omogućuju sigurno čuvanje svake vrste hrane. Lako se peru i na visokim temperaturama, a jedini im je nedostatak lomljivost. Odlične su za čuvanje hrane sa dosta tečnosti.
Čak i minimalne promene u načinu na koji idete u nabavku, kuvate i hranite se može da pomogne u očuvanju životne sredine. Uz malo napora, možete drastično da smanjite otpad od hrane, uštedite i pri tom sačuvate samu prirodu, pa samim tim i vaše zdravlje. Zar nije vredno toga!